Aktuella händelser 1810

 

Balen föreställer att utspela sig i mitten av december 1810. Här följer en sammanställning av aktuella händelser i Storbritannien, och resten av världen, som kan vara av betydelse för balens besökare. Eftersom balen utspelar sig i slutet av året har alla händelser under året inträffat och kan alltså avhandlas i de allvarliga diskussionerna gentlemän emellan eller i damernas sensationslystna pladder. Läs gärna här och via länkarna/andra källor och bilda dig en uppfattning om vad din karaktär anser om de olika händelserna.

Stort tack till Anna J som lagt ner tid och möda att leta fram och sammanställa informationen.

 

Napoleonkrigen

1810 är det år det franska imperiet är som störst. Under året frigör sig många av Spaniens kolonier i Sydamerika och blir självständiga stater. Detta är möjligt Spanien försvagats av kriget. Napoleons bror Joseph är sedan 1808 kung av Spanien. Fransmännens styre har där bland annat lett till ett gerillakrig. kontinenten håller engelsmännen och deras portugisiska allierade endast små områden runt Lissabon och Cadiz. Även andra av Napoleons släktingar är satta som kungar runt om i Europa. Brodern Jerome i Västfalen och svågern Murat i Neapel.

5 februari - Belägringen av Cadiz.

4 mars - Franska armen retirerar från Portugal. De står under ledning av marskalk Massena.

4 juli - Franska trupper ockuperar Amsterdam.

9 juli - Napoleon annekterar kungariket Holland och förklarar det som en del av franska imperiet.

9 augusti - Napoleon annekterar Västfalen.

27 september- Slaget vid Busaco, Portugal. Wellington besegrar tillsammans med portugisiska trupper fransmännen. Strax därefter drar Wellington tillbaka sina trupper mot Lissabon.

Utrikespolitik

1806 hade fransmännen lagt ett handelsembargo mot britterna, det  kallade kontinentalsystemet. Planen var att försöka stoppa britternas handelsdominans och isolera dem ekonomiskt. Detta gjorde man bland annat genom att kräva att alla som ville angöra europeiska hamnar först måste stanna i en fransk hamn. Som svar detta förbjöd britterna fransmännen att handla med vare sig England eller någon av dess allierade. Royal Navy instruerades att blockera alla franska, och med dem allierade, hamnar att inga skepp skulle kunna segla vare sig in eller ut.

Livsmedelsimporten till England minskade och matpriserna steg som ett resultat därav. Smuggling blev en inkomstbringande syssla för många från båda nationerna.

Inrikespolitik

Englands kung är Georg III. Kungen blir under senhösten sjuk. Rykten talar om sinnessjukdom. Det  sägs att prinsen av Wales ska utses till regent under den tid som hans majestät är opasslig.

Premiärminister är Spencer Perceval som tillhör Torypartiet. Han blev vald 1809. Perceval för en energisk politik när det gäller kriget mot Napoleon. Han har sympatier för aristokratin och är högkyrkligt inriktad.

Slavhandel avskaffas 1807.

Kända händelser inom landet

I april 1810 är det upplopp i London efter det att Sir Francis Burdett fängslats anklagad för att ha smädat Parlamentet efter att ha krävt reformer.

 

10 maj 1810 - Skotska prästen Henry Duncan grundar den första sparbanken de brittiska öarna.

 

1810 - Wilts & Berkskanalen är färdigbyggd och öppnas för trafik. Den är 52 miles lång (84 km). Den tog 14 år att färdigställa.

 

1810 - Hindoostanee Coffee House öppnas i London av Sake Dean Mahomet, det är Londons allra första Indiska restaurang.

 

Prinsessan Amelia's hälsa vacklar, i augusti blir hon sämre, den 25 oktober blir hon sängliggande för att avlida den 2 november, 27 år gammal

 

1809 - De kallade Old Price Riots i London. Orsakade av att den nya teatern i Covent Garden höjde sina priser efter det att den gamla teatern hade brunnit ner.

 

27 november 1809 - Berners Street Hoax: Theodore Hook slog vad med Samuel Beazley att han kunde förvandla vilket hus som helst i London till den mest omtalade platsen inom en vecka. Mr Hook vann vadet genom att sända ut tusentals brev och beställningar om varor och tjänster i fru Tottenham's namn. Hennes hus 54 Berners Street blev under dagen fullkomligen belägrat av folk som hade ärenden dit eller som kom med varor som inte var beställda, vilket orsakade stort besvär för fru Tottenham och stor uppståndelse i staden.

 

Kända händelser utomlands

10 januari - annullerar den franska kyrkan äktenskapet mellan Napoleon och Josephine. Napoleon vill ha en arvtagare och Josephine kan inte barn. Strax därefter gifter sig Napoleon med Marie-Louise av Österrike via ombud.

 

20 februari - avrättas en Tyrolsk patriot – Andreas Hofer, efter att ha lett ett uppror mot Napoleon.

 

3 mars - Lord Byron simmar över Hellesponten.

 

2 april - Napoleons och Marie-Louises officiella bröllop firas med stor pompa i Louvren, Paris.

 

1 juli - Louis Napoleon abdikerar som kung över Nederländerna.

 

21 augusti - Marskalken av Frankrike, Jean-Baptiste Bernadotte blir vald till kronprins i Sverige av svenska riksdagen.

 

Sport

Cricket

grund av kriget var det bara ett fåtal klubbar som hölls igång. Endast 7 första-klass matcher hölls under året. William Ward, John Bowyer och James Sherman var några av de mer omtalade spelarna som debuterade 1810.

Boxning

De tidigaste skrivna boxningreglerna kom 1743. Broughton's rules. Kring 1810-11 finns en boxare från Lancashire omnämnd Rimmer. 1811 mötte han en färgad boxare Molineaux från Amerika i en match nära London.

 

Vetenskap & Uppfinningar

I juli 1810 publicerar fransmannen Nicholas Appert den första beskrivningen i hur man tillverkar lufttäta konserver. L'art de conserver pendant plusieurs années toutes les substances animales ou végétales. Britten Peter Durand vidareutvecklade idén samma år och tog patent. Apperts metod bygger på förpackningar av glas, medan Durand arbetar med metallförpackningar. Upptäckten var ett resultat av att franska regeringen utlyst en belöning på 12000 franc till den som kom på ett sätt att bevara stora mängder mat, som skulle användas för att förse trupperna med proviant. Metoden kom dock inte till någon större användning förrän efter napoleonkrigen, men det hela kan vara intressant att diskutera bland militärer såväl som mera pålästa och alerta husmödrar.

 

24 februari 1810 Dör vetenskapsmannen Henry Cavendish.

 

1810 grundas universitetet i Berlin.

 

1809 Tysken Samuel Tomas von Sömmerring uppfinner en elektrisk telegrafmaskin.

 

1809 Humpfry Davis uppfinner den första elektriska belysningen. Men det är fortfarande mest ett vetenskapligt kuriosum utan större praktiskt användning.

 

1808 visas ett ångdrivet fullskaligt lokomotiv på en rundbana i Euston. Det var konstruerat av Richard Trevithick och var döpt till Catch Me Who Can. Det kostade en shilling att få se underverket och då ingick en åktur.

 

1807 uppfinner skotten John Forsyth slaglåset, men fortfarande är flintlåset det som används på tidens militära vapen.

 

1806 ungefär, uppfann amerikanen Benjamin Thompson kaffefiltret.

 

1804 Freidrich Winzer kommer på hur gas kan användas till belysning.

 

1800 Alessandro Volta uppfinner batteriet. I största allmänhet är elektriska experiment på modet.

 

Den tysk-engelske astronomen & teleskopbyggaren Frederick William Herschel är aktiv under denna tid, det var han som bland annat upptäckte Uranus 1781.

 

Mode

Runt 1808 introduceras en lång ärm i dammodet som gick ner över handen, det kallades "à la mamelouk”.

 

Ungefär kring 1810 började det bli populärt att dekorera klänningarna nedtill med fransar eller volanger. Klänningen blev också lite kortare. Samtidigt blev de långa schalarna något mindre populära. Antagligen eftersom de inte behövdes lika ofta när klänningarna oftare har längre ärm. Balklänningar har fortfarande oftast kort ärm.

 

Vad som bör noteras är också att den engelska midjelinjen gradvis sjunker något medan den franska fortfarande är väldigt hög. Skillnaden mellan länderna beror på att modeinfluenserna från Frankrike är hämmade till följd av kriget. Inte förrän Napoleon förvisas till Elba 1814 höjs engelskornas midjor upp igen till den franska nivån. (Men de engelska damernas midjor är alltså fortfarande höga i jämförelse med hur de blir senare under biedermeierperioden).

 

Kultur

Poeten Shelley skriver under året sin gotiska novell Zastrozzi.

 

Walter Scott är vid den här tiden endast publicerad som diktare, hans dikt "Lady of the Lake" trycks1810. (Ivanhoe och hans andra mer kända böcker skrivs ej förrän senare än 1810).

 

Ann Radcliffe är en populär författare. Hennes romaner The Sicilian Romance (1790), The Romance of the Forest (1791), The Mysteries of Udolpho (1794), och The Italian (1796) finner många läsare.

 

1809-11 befinner sig Lord Byron på resa till Medelhavet.

 

William Wordsworth ger 1807 ut "Poems", många av hans dikter är inspirerade av naturen.

 

Madam Germaine de Stael Von Holstein ger ut sin reseskildring "Om Tyskland ". Napoleon förbjuder den som opatriotisk, hon faller i onåd, landsförvisas och ses som en martyr av alla de som tycker illa om Napoleon.

 

En av Englands mest firade skådespelerskor var Sarah Siddons.

 

James Gillray var en känd tecknare som bland annat gjorde politiska och sociala satirer.

 

Skandaler

8 juli 1810 - Polisen gör en razzia på ett beryktat "molly house" (ett molly house är en sorts klubb för homosexuella) i London och arresterar flera män för sodomi. Den så kallade Vere Street Coterie skandalen. Åtta män blev straffade och två av dem hängda.

 

21 september 1809 - Två ministrar duellerar vilket resulterar i en skandal som gör att bägge väljer att avgå. Det är krigsministern Robert Stewart (Viscount Castlereagh) och George Canning som blir oense angående Walcheren expeditionens misslyckande. Canning har aldrig förut skjutit med pistol. Canning missar men blir skjuten i låret.

 

25 november 1809 - Den brittiske diplomaten Benjamin Bathurst försvinner spårlöst i den lilla staden Perleburg väster om Berlin. Han tros ha blivit mördad. I januari 1810 börjar både fransk och engelsk press ta upp fallet.

 

Olyckor & diverse katastrofer

16 februari 1810 Jordbävning på Kreta. Den märktes i hela östra Medelhavsområdet, ca 2000 döda.

 

1809 Delar av St Jame's Palace i London brinner ner.

 

1807 Ett fartyg lastat med 369 tunnor svartkrut (ca 18000 kilo) exploderade i centrala Leiden, Holland. Ett område på ca 5,5 hektar ödelades, 154 människor dog och ca 2000 skadades. Inom en radie av 168 meter från skeppet kollapsade alla hus helt eller blev så svårt förstörda att de inte gick att reparera. Alla fönsterrutor i hela staden gick i kras. Bild