Familjen Bennet

 

Karaktärerna är hämtade ur boken Stolthet och fördom.

 

Mr Arthur Bennet är fadern i familjen Bennet och bör föreställa 40-55 årHan är en något tillbakadragen man som föredrar att läsa en god bok framför brasan framför att ge sig ut i sällskapslivet. Han är en klurig familjefader som gillar att retas med sina döttrar och sin hustru genom att allvarligt och sarkastiskt motsätta sig hustruns planer. Trots ett långt äktenskap har Mrs Bennet inte lärt sig genomskåda sin man, utan hon blir lika hysterisk varje gång. Mr Bennet föredrar att stanna hemma när kvinnorna i familjen åker bal, men kvällar som denna när han ändå är med skämmer han stundtals ut familjen genom sarkastiska tillrättavisningar som alla hör. Han talar även gärna vitt och brett om att hans yngre döttrar måste vara de fjolligaste i England. Han respekterar Jane, men Elizabeth är hans personliga favorit eftersom hon är snabb och vass i konversation. Han driver gärna med Mary för att hon ofta försöker utmärka sig som klok och duktig. Innerst inne tycker han mycket om sin familj även om han sällan säger det rakt ut. balen sitter han hellre vid kortspelsborden än att han konverserar eller ger sig ut dansgolvet.

(Tillsatt: Anders F)

 

Mrs Jane Bennet är modern i familjen Bennet och bör föreställa 40-50 år. Familjen bor Longbourn House. Mr Bennets kusin Mr Collins kommer ärva godset efter Mr Bennet. Om döttrarna är ogifta när maken Mr Bennet dör blir både Mrs Bennet och alla döttrar hemlösa och utan försörjning. Mrs Bennets mål under kvällen är därför att gifta bort många av sina döttrar som möjligt. Mrs Bennet är mycket stolt över sin äldsta dotter Jane och prisar henne inför alla. Hon ser minsta tecken intresse till dottern som nära nog ett frieri och sprider sina teorier vitt och brett. Hon är beroende av sin kammarjungfru Hill, som är utlånad till värdfamiljen Bertram för kvällen.

(Tillsatt: Margot L)

 

Miss Jane Bennet är dotter till Mrs Bennet och äldst i en skara av enbart döttrar och är 26 år. Jane är snäll, rar och vill alla väl. Alla pratar om hennes skönhet. Jane vill gifta sig först när hon blivit kär, men känner samtidigt press sig att gifta sig snart. Den yngre systern Bennet, Lizzy, beskriver Jane: ”Du ser aldrig fel hos någon. Alla människor är goda och ädla i dina ögon. Jag har aldrig i hela mitt liv hört dig tala illa om någon mänsklig varelse”.

(Tillsatt: Susanne B)

 

Elizabeth ”Lizzy/Eliza” Bennet är Mr och Mrs Bennets näst äldsta dotter och är 21 år. Hon och hennes älskade storasyster Jane anses vara Merytontraktens skönheter. Lizzy uppfattas som kvick och livlig, är mycket principfast och ger gärna sin åsikt. Hon är snar att döma folk och har en stolt läggning. Elizabeth är romantiskt lagd och har höga ideal om kärlek och äktenskap, men har dåliga förutsättningar till ett gott gifte eftersom hon inte är av särskilt fin familj och har mycket lite att vänta sig i arv. Hon gillar att läsa romaner och att promenera långt i naturen, men är även förtjust i att dansa. tillställningar spelar hon gärna kort, men bara när det inte spelas om pengar. Hon spelar även fiol, men inte särskilt väl eftersom hon aldrig tagit sig tillräckligt tid med att öva.

(Tillsatt: Ylva Berry)

 

Mary Bennet är familjen Bennets tredje äldsta syster och bör föreställa 15-20 år. Mary är oftast inte lika populär bland herrarna som sina äldre systrar och brukar därför låtsas som hon inte tycker om att dansa. Fast när hon väl blir uppbjuden verkar hon njuta varje ögonblick! Mary är lite lugnare än sina systrar och tycker att de ofta är stimmiga och flamsiga, hon föredrar att vara för sig själv och filosofera. Hon är mycket förtjust i att spela piano och sjunga och ser det som sitt största nöje balen. Hon hoppas att ett tillfälle att visa upp sina talanger under kvällen och har länge tränat in flera melodier med sång till. Mary ser sig själv som en beläst och kunnig ung dam och vill gärna visa detta. Hon tycker att sina föräldrar inte riktigt ser henne och hennes talanger utan ger alldeles för mycket uppmärksamhet åt de äldre systrarna och Lydia (se nedan), särskilt hennes far.

(Tillsatt: Victoria G)

 

Catherine ”Kitty” Bennet är det näst yngsta systern och bör föreställa 15-20 år. Kittys närmaste vän i livet är hennes yngre syster Lydia, hon hyser en stark kärlek gentemot sin yngre syster men även en viss avundsjuka. Hon tycker ofta att Lydia får mer uppmärksamhet från både män, vänner och familjen vilket är mycket orättvist Lydia faktiskt är yngre än henne!


(Tillsatt: Emma H)

 

Lydia Bennet är den yngsta i familjen Bennet men är den som hörs och syns allra mest! Hon bör förställa 15-20 år. Lydia älskar att bal hon får tillfälle att dansa och flirta med herrarna, särskilt officerarna! Lydia är en självupptagen person som har tagit efter sin mor i mycket. De har filosofin att för att fördelar i livet bör man höras och synas mycket som möjligt. Hon skäms inte över något utan gör allt för att uppmärksamhet. Hon sprudlar av energi och bus och tycker om att retas med herrarna, vilket ofta ses som något positivt av herrarna medan damerna och de äldre ser mer skeptiskt henne. Detta är dock inget som bekommer henne; de är bara avundsjuka! Lydia anser sig blivit välsignad med både ett skönt yttre och en personlighet som beundras eller avundas av alla.

(Tillsatt: Agnes A)

 

Mr William Collins är Mr Bennets brorson och arvtagare till Longbourn House. Han bör föreställa 25-50 år. Mr Collins är tillfälligt besök hos familjen Bennet. är Mr Bennets brorson och arvtagare till Longbourn House. Han bör föreställa 25-50 år. Mr Collins är tillfälligt besök hos familjen Bennet. Mr Collins ser sig själv som en världens man och att förtjänar att vara bland det fina folket, han är ju trots allt kyrkoherde och gunstling till Catherine de Bergh. Han ser det också som herrens försyn att Mr Bennet bara har döttrar. Detta leder till att han har ett arv om än något mer modest än önskvärt att vänta sig. Det leder också till att han har fyra vackra töser att, i hans perspektiv, välja mellan någon måste försörja dem.
 
Han tycker sig vara ytterst belevad och charmerande och med ett uppmärksamt sinne för detaljer. Han ser också att status är något som är enormt viktigt att hålla fast vid. Det vill säga att de över honom bör dyrkas och de under skall dyrka honom. det hela taget uppfattas han ofta, men inte alltid, som en lismande rövslickare med en oförmåga att låta bli att påpeka det mest triviala som något spektakulärt.

(Tillsatt: Bengt L)

 

Mr Edward Gardiner ska föreställa 40-65 år. Han är en förståndig, vänlig gentleman, mycket olik sin syster Mrs Bennet. Han är driftig, bildad och välutbildad. Han arbetar hårt och framgångsrikt med att driva en varuhuskedja i London. De är bosatta i Cheapside, ett trevligt medelklassområde i London. I sällskapslivet är Mr Gardiner respekterad och blir väl bemött, men vissa högdragna personer i Mr Bingleys fina sällskap ser ner hans bakgrund, yrke och det inte tillräckligt fina bostadsområdet. Mr Gardiner är klok, självsäker och mycket nöjd med sitt liv tillsammans med hustrun och de fyra barnen som han älskar över allt annat, han bryr sig inte om försmädliga kommentarer. Han tycker mycket om sina äldsta systerdöttrar, Elizabeth och Jane Bennet. Mr Gardiner är hjälpsam av naturen och är särskilt mån om att hjälpa sin syster, Mrs Bennet, och hennes familj. Paret Gardiner tyr sig mycket till familjen Bennet under balen eftersom de inte känner många i trakten. Mr Gardiners stora hobby är fiske, vilket han gärna pratar mycket om. Han gillar också att spela kort när tillfälle bjuds.

 

(Tillsatt: Erik H)

 

 

Mrs Martha Gardiner ska förställa 30-45 år. Hon är älskvärd, intelligent och elegant. Hon älskar sin man och deras fyra barn och är en lycklig kvinna. Hon tycker mycket om sin mans äldsta systerdöttrar, Elizabeth och Jane Bennet och de tycker väldigt mycket om henne. De har en förtrolig vänskapsrelation och hade gärna bott närmare varandra. Därför bjuder hon ofta Elizabeth och Jane att bo med dem i stan. Hon engagerar sig i deras problem och vill gärna se dem lika lyckligt gifta som hon själv. Paret Gardiner tyr sig mycket till familjen Bennet under balen eftersom de inte känner så många i trakten. Mrs Gardiner är allmänt omtyckt för sin vänlighet och för att hon är lugn, men social. Hon tycker mycket om att läsa och spelar gärna kort om hon får chansen!

(Tillsatt av Jenny H)