Familjen Croft med sällskap

 

Rollerna är hämtade ur boken Övertalning.

Amiral James Croft är en välbärgad officerare i flottan. Rollen bör föreställa 30-60 år. Han är från en gentlemans släkt och i sin ungdom bodde han i närheten av byn Uppercross. Sedan han gjorde sig en förmögenhet till sjöss vill han återigen bosätta sig i trakten i ett förnämt hus. Därmed hyr han nu Kellynch Hall tillsammans med sin fru, Mrs Sophia Croft. Som person är amiral Croft artig och hjärtlig. Han kanske inte är lika ädel och elegant som familjen Elliot men hans goda hjärta och enkla och okomplicerade sätt är helt oemotståndligt. Han är konteramiral och var involverad i slaget vid Trafalgar, sedan dess har han tillsammans med sin fru varit bosatt i bland annat Ostindien. Amiral Croft och hans hustru är mycket tillgivna varandra och ett helt igenom lyckligt par. De har tillsammans upplevt många spännande resor till sjöss och bott på alla möjliga platser i världen. Trots att de gifte sig mycket snart efter att de träffades första gången är de lika varandra och passar tillsammans väldigt väl.
(Tillsatt: Leon L)

Mrs Sophia Croft är Amiral James Crofts fru. Rollen bör föreställa 20-60 år. Mrs Croft är praktiskt lagd och en jordnära dam med ett rikt bagage av erfarenheter som gjort henne både förståndig, mogen och intressant. Hon är en artig, belevad och social och kan föra sig i finare sällskap. Som person är Mrs Croft hederlig, kraftfull och full av vigör. Hon är öppenhjärtig och lättsam men även bestämd. Hon agerar utan skrupel eller tvivel men detta gör henne inte hård eller kall utan hon har snarare ett gott humör. Hennes erfarenheter i livet har gett henne både mod och styrka och har resulterat i en mycket beundransvärd karaktär.
(Tillsatt: Linda A)

Kommendör Frederick Wentworth är Mrs Crofts bror och på besök hos dem på Kellynch Hall. För några år sedan bodde deras andra bror, Mr Wentworth, i närheten av Kellynch Hall där Mr Wentworth arbetade som pastorsadjunkt. Kommendör Wentworth besökte honom då och gjorde bekantskap med Anne Elliot. När han nu kommit tillbaka till trakten har han gjort ett helt nytt intryck efter att ha blivit rik som officerare i flottan under Napoleonkrigen. Han är på en längre permission då hans skepp är på reparation. Kommendör Wentworth är smart, energisk, stilig och ambitiös vilket har resulterat i att han snabbt stigit i graderna inom flottan. Som person är han envis och har ett gott självförtroende. När nu stridandet till sjöss är tillfälligt över för hans del vill han passa på att bosätta sig och hitta en glad och trevlig dam att gifta sig med.
(Tillsatt: Jonas P)

Kommendör Laurence Harville är Kommendör Wentworths närmaste vän och har tillsammans med sin fru följt med honom på hans besök till Kellynch Hall. Rollen bör föreställa 25-45 år. Kommendör Harville är en förnuftig och välvillig herre. En krigsskada har gjort honom något lytt och tvingat honom att avsluta sin tjänst i flottan. Han har valt att bo i Lyme i en liten stuga vid havet för sin hälsas skull. Havsluften och värmen lindrar hans smärtor. Kommendör Harville är den perfekta gentlemannen; naturlig, varm och tillmötesgående. Han låter sin goda vän Kommendör Benwick bo med hans familj trots deras trånga utrymme för att stötta honom i hans sorg efter sin avlidna käresta. Kommendör Harville har fortfarande mycket energi och livskraft kvar trots att han är lytt, han får utlopp för detta genom snickeri och sitter mycket hemma och snickrar möbler och leksaker till sina barn.
(Ej tillsatt)

Mrs Ellen Harville är Kommendör Harvilles fru. Rollen bör föreställa 25-45 år. Mrs Harville är inte riktigt lika elegant och belevad som sin make men har samma värme och välvilja. Hon är mycket generös och vill vara alla till lags. Trots att hon inte har mycket att erbjuda ger hon allt hon har och gärna lite till. Hon är en kärleksfull mor och maka och lever för att ta hand om sin familj.
(Tillsatt: Sara S)

Kommendör James Benwick är god vän med Kommendör Wentworth och Kommendör Harville och har följt med sällskapet till Kellynch Hall. Rollen bör föreställa 22-45 år. Kommendör Benwick var tidigare förste löjtnant på skeppet Laconia och mycket högt prisad inom flottan. Kommendör Benwick väntade på att få förlova sig med Kommendör Harvilles syster, eftersom han först ville bli befordrad och skaffa sig en förmögenhet. Men innan han hann återvända till henne, dog hon i en sjukdom. Han är nu hemma på en längre permission för att sörja hennes död. Han anses vara en förträfflig ung herre men är numera nedstämd och melankolisk i sin sorg. Som person är han känslig, försiktig och allvarlig vilket har gjort honom starkt påverkad av sin olycka. Han finner dock styrka i sin starka vänskap med Kommendör och Mrs Harville. Han är mycket intresserad av läsning, särskilt poesi, och andra mer stillasittande sysslor.
(Tillsatt: Simon S)