Mr Bingleys sällskap

 

 

Karaktärerna är hämtade ur boken Stolthet och fördom.

 

Mr Charles Bingley är nyinflyttad till området och bör föreställa 20-35 år. Han hyr Netherfield park och funderar att skaffa en permanent bostad. Denne man är mycket trevlig, belevad och älskar att dansa. Hans mål för kvällen är att lära känna sina nya grannar och dansa med de förtjusande flickorna.

(Tillsatt: Simon T)

 

Mr Fitzwilliam Darcy är mycket förmögen och mycket stolt, han bör föreställa 20-35 år. Mr Darcy äger ett enormt gods, Pemberley i Derbyshire, men hälsar för tillfället sin vän Bingley Netherfield i några månader.Darcys moster Lady Catherine de Bourgh kan vara en plåga, men han gör det bästa för att värna familjehedern. Darcy är mycket principiell och bryr sig inte om att spela intresserad av folk han inte bryr sig om. Han avskyr falskhet och pinsamma människor. Han vill endast dansa med de fina kvinnorna balen (i alla fall inledningsvis). Om han är uttråkad eller irriterad av någon obetydlig försöker han inte dölja detta och kan stundvis vandra runt under tystnad och se surmulen ut.

(Tillsatt: Fredrik K)

 

Miss Georgiana Darcy är Mr Darcys yngre syster. Hon bör föreställa 15-20 år. Miss Darcy är en mycket blyg och timid flicka. Hon är alldeles för snäll och naiv för sitt eget bästa och behöver sin bror Mr Darcy för att beskydda och ta hand om henne. Hon är talangfull och kan både spela, sjunga, teckna och är allmänbildad. Hon är fått en mycket god uppfostran men har levt ganska ensamt. Hon har under några år bott i London hos för att få lektioner från de bästa lärarna i landet, men hon brukar tillbringa somrarna och jular på Pemberley. Hennes bror Mr Darcy har tagit med henne till sin vän Mr Bingley på Netherfield Park för att hon ska få komma ut på landet och få lite omyte i societén.

(Tillsatt: Rebecka K)

 

Miss Caroline Bingley är Mr Bingleys ogifta syster och bör föreställa mellan 20-40 år. Som person är hon ytlig och fördomsfull. Hon anser sällskapet på balen som alldeles för lågt för henne själv och beter sig överlägset och hånfullt gentemot de flesta andra av gästerna. Gentemot Mr Bingley och Mr Darcy är hon dock älskvärdheten själv. Hon och Mr Darcy har en något skämtsam jargong och verkar känna varandra väl. Hon verkar även tycka att Miss Emma Woodhouse är lämplig att skapa en ny bekantskap med då Emmas rang och ställning i livet matchar hennes egen, däremot är hon mycket skeptisk till hennes följe Miss Harriet Smith och Miss Jane Fairfax. 

(Tillsatt: Mia S)

 

Mr Peter Hurst är gift med Mr Bingleys syster Louisa och bör föreställa 30-50 år. Mr Hurst har sedan länge blivit av med sin förmögenhet men är däremot av en fin familj. Han anser sig ha gjort ett mycket fördelaktigt giftermål med den både vackra, unga och rika Louisa, Mr Bingleys syster. Mr Hurst anser sig vara en mycket fin och förnäm herre och bättre än de flesta andra. I själva verket är han en otrevlig och ganska korkad suput som ofta gör bort sig i större sällskap.

(Ej tillsatt)

 

Mrs Louisa Hurst är Mr Bingleys syster och bör föreställa 25-40 år. Liksom sin syster är hon ytlig och fördomsfull och anser sig själv vara finare och förnämare är de flesta alla. Hon drar sig dock inte från att smöra för de som kan ge henne fördelar. Hennes förhållande till sin man är något spänt men hon försöker låtsas att han inte har några fel och brister trots att de är uppenbara. Om han kritiseras försvarar hon honom alltid för sin egen skull trots att hennes försvar klingar falskt för allas öron.

(Tillsatt: Lotta K)

 

Lady Catherine de Bourgh bör föreställa 45-70 år. Hon har kommit oinbjuden till Netherfield Park tillsammans med sin dotter. Mr Bingley har i sin snällhet erbjudit dem att stanna och tagit med dem på balen på Mansfield Park. Detta är en bestämd och målmedveten kvinna som analyserar allt i sin tillvaro och kommer ständigt med förslag på förbättringar. Ingen detlaj är för liten för att märkas.Lady Catherine de Bourgh är mor till Anne de Bourgh och moster till Fitzwilliam Darcy. Anne och Mr Darcy är förlovade sedan de var nyfödda. Lady Catherine tycker att det är är hög tid att de unga tu gifter sig. Hon diskuterar sina bröllopsplaner med mr Darcy.

Lady Catherine är änka och mycket förmögen och äger det ansenliga godset Rosings Park. Enligt arvsrätten som råder i många andra familjer hade hon varit hemlös. Turligt nog signerade hennes föräldrar ett något annorlunda kontrakt, vilket innebär att dottern Anne ärver efter föräldrarna och Lady Catherine får bo på Rosings. I de flesta andra familjer kan bara män ärva gods. Lady Catherine är stark förespråkare av den mer jämställda arvsrätt som råder i hennes familj. I övrigt har hon främst konservativa värderingar. Hon tål inte att bli motsagd.

Lady Catherine tycker om att lägga sig i andra personers affärer, uppenbarligen för att hon tror att hon vet vad som är bäst för alla. Inga detaljer eller saker är för små för att undgå hennes åsikter och kommentarer. Hon förväntar sig också att alla ska göra som hon säger hela tiden och blir uppenbarligt irriterad och ilsk om någon inte gör som hon förväntar sig. Lady Catherine är mycket medveten om sin höga sociala status och förväntar sig därför att alla ska lyssna till henne och lyda henne pga detta.

(Tillsatt av Ingeli H)

 

Miss Anne de Bourgh är Lady Catherines dotter. Hon bör föreställa 25-35 år. Miss Anne de Bourgh är sjuklig och svag, hon håller sig mest inomhus och har inte visat sig så mycket ute i sällskapslivet. Lady Catherine har tillsammans med Mr Darcys mamma bestämt att de två sedan födseln är förlovade. Miss Anne har inga egna åsikter (eller vågar i alla fall inte uttrycka dem) när hennes mor är i närheten, hon gör alltid som Lady Catherine säger. Hon ville dock inte följa med till Netherfield Park då hon känner sig alltför krasslig, men hennes mor insisterade av någon outgrundlig anledning och därmed kunde Miss Anne inte säga ifrån.

(Tillsatt: Eva G)

 

Mrs Priscilla Jenkinson är Miss Anne de Bourghs sällskapsdam. Hon är änka, hönsmammar den stackars sjukliga Miss Anne och beter sig mestadels som en tant fast hon fortfarande är rätt ung. Anser sig själv vara väldigt ödmjuk och god eftersom hon lägger ned all denna tid på Miss Anne som självklart inte klarar sig utan henne. Tycker också om att tala om att hennes liv är över eftersom hon nu är änka och att det därmed är väldigt synd om henne, men att hon bär det tappert. Egentligen skulle hon inte klara sig en sekund utan att ha miss Anne att ta hand om, och alla antydningar om att den unga damen verkar må bättre slår hon genast ifrån sig med förklaringen att det tyvärr verkar så precis innan en speciellt dålig tid.

(Tillsatt: Constance B)

 

Mr Henry Tilney är 25 år och är både rik, stilig och självsäker. Han är medbjuden till balen som gäst till sin gode vän Mr Bingley och är liksom honom vänlig, gladlynt och social. Mr Tilney tillhör en fin familj, med mycket pengar och ett stort och värdefullt gods, men som yngre son kommer han inte att få ärva godset, utan satsar på prästyrket som så många yngre söner med honom. Han har stort förtroende för systern Eleanor, men undviker gärna sin stränga fader och sin upproriske och oberäknelige storebror Tom. Han trivs med sin trevliga och skötsamma församling och sitt liv på sin bekväma och vackert belägna gård, men börjar fundera så smått på att hitta en flicka att gifta sig med. Han gillar att flirta, skämta och att retas lite med söta och oskuldsfulla unga flickor. Ibland genom att berätta uppdiktade spökhistorier om familjegodset, det urgamla klostret Northanger Abbey. Mr Tilney läser mycket romaner och har en livlig fantasi som han gillar att få utlopp för. På fritiden skriver han gärna, både poesi och prosa. Dessutom älskar han att dansa, liksom att spela kort och umgås i goda vänners lag. Han är väldigt nyfiken på trakten, dess invånare och framför allt somliga unga flickor. Rollen är hämtad ur boken Northanger Abbey.

(Tillsatt: Olle M)

 

Miss Eleanor Tilney är Mr Tilneys yngre syster och har följt med honom för att hälsa Mr Bingley. Hon är 21 år. Eleanor Tilney är vänlig, artig och allvarlig, gränsen till att verka tråkig i första anblicken. Hennes mamma dog när hon var ung och hennes pappa tog förlusten mycket hårt. Därefter har hon varit härskarinna till det stora Northanger Abbey vilket inneburit goda skäl till att göra henne ansvarstagande och allvarlig. Eleanor är rationell, snäll, väluppfostrad och beläst men skämtar även gärna med sin älskade bror Henry. Hon är en ny, men god och trogen vän till Catherine Morland och är mestadels en lydig dotter. Hon gillar vilda och pittoreska landskap och tar gärna en promenad när hon får chansen. Hon gillar att dansa, men verkar ha en särskild ung man i sina tankar. Rollen är hämtad ur boken Northanger Abbey.

(Tillsatt: Maria F)