Officerare

 

Officerarna med respektive är hämtade ut boken Stolthet och fördom.

 

Mr George Wickham bör föreställa 20-30 år. Mr Wickham far var förvaltare på godset Pemberley där Mr Darcy växte upp (se Mr Bingleys sällskap). Mr Darcy och Mr Wickham var således barndomsvänner. Den äldre Mr Darcy var mycket förtjust i Wickham och finansierade en fin utbildning åt honom och testamenterade ett pastorat där han kunde bli präst. Detta hände dock aldrig av okända anledningar och istället har Mr Wickham just kommit till byn Meryton för att ta värvning i armén. Han har blivit medbjuden till balen efter Överste Forsters rekommendationer (se nedan). Som person är Mr Wickham mycket stilig och charmig men drar sig inte för att vitt och brett tala illa om folk som han tycker har gjort honom orätt. Han är dessutom flirtig och gladlynt och har inga problem med att få flickornas tycke.

(Tillsatt: Erik B)

 

Överste Forster Överste Forster leder regementet som nyss blivit förlagt vid byn Meryton som ligger i närheten av Mansfield Park. Han har gjort sig bekant med Sir Thomas Bertram och därmed blivit inbjuden till balen tillsammans med en grupp officerare som han personligen rekommenderar. Överste Forster har en ung hustru som han är oerhört förtjust i, han gör allt hon säger och vill att alla andra också ska göra det. Han är rättvis och snäll gentemot sina officerare, kanske något för mjuk då det är lätt att övertala honom för att få sin vilja fram. Översten är en man med stark ansvarskänsla och han vill att allting ska gå rätt och riktigt till i sin omgivning.

Översten har innan han blivit chef för milisregementet tjänstgjort som major i 7e husarregementet ( Queens Own) och varit med i kriget i Spanien 1808-09. Efter att ha blivit sårad i Spanien och sedermera tillfrisknat såväl som att hittat en ung och vacker hustru så valde han att övergå till en något mindre ansträngande tjänst vid milisen och där har han också kunnat förverkliga sin ambition att leda ett regemente, något som varit utsiktslöst vid hans förra regemente då den nuvarande chefen därstädes, högvälborne markisen av Anglesey inte visat minsta tecken på att vilja sälja sin officersfullmakt. Överste Forster är en mycket social person som tycker mycket om baler och ser till så hans officerare har nöjen och damer omkring sig för det mesta.

Nyligen har en skvadron av hans gamla regemente fått uppdrag att förstärka milisen och skvadronchefen kapten Carter är en kollega från tiden i Spanien. För gamla tiders skull har översten valt att under balen bära sin gamla husaruniform. Han har det ekonomiskt gott ställt och fina anor.

(Tillsatt: Ralph S)

 

Mrs Harriet Forster bör föreställa 15-25 år och är gift med Överste Forster. Hon är en glad och lättsam person som alltid skrattar och skämtar med alla. Hon har gift sig ungt men detta hindrar henne inte från att skamlöst flirta med alla andra stiliga officerare i hennes omgivning. Hon har nyss gjort bekantskap med Lydia Bennet (se familjen Bennet), detta är en ung dam som passar henne väl i lynne. Tillsammans blir de en virvelvind som far fram på dansgolvet med den ena officeraren efter den andra. Som tur är misstycket hennes make inte detta beteende utan skrockar bara glatt åt hennes flamsande.

(Tillsatt: Annika K)

 

Miss Gentiana Forster tillbringade en större del av ungdomsåren i Indien tillsammans med sina föräldrar och sin bror. Fadern var officer och kommenderad till Indien under ett antal år.

16 år gammal debuterar hon i sällskapslivet och på en bal träffar hon Lord Tolson, som hon fattar ett starkt tycke för. Attraktionen är ömsesidig och eftersom de ungas föräldrar ser det hela som ett fördelaktigt parti både socialt och ekonomiskt så blir de trolovade och datum för bröllopet bestäms.

Endast två veckor innan bröllopet ska gå av stapeln deltager Lord Tolson i en jakt till häst, då en tiger i ett obevakat ögonblick kastar sig ur ett snår och överfaller Lord Tolson's fux. Trots att den unge mannen är en skicklig ryttare faller han av hästen då den bockar och skenar för att komma undan tigerns klor. I fallet bryter han nacken och dör.

Gentiana blir förstås helt förkrossad efter denna chockartade händelse. I flera år efteråt leder traumat till att hon drar sig undan från det sällskapsliv som annars ses som normalt för unga och ogifta damer av bättre familj. Istället söker hon tröst i komplicerade handarbeten som skingrar tankarna, och med att ägna sig åt välgörenhet av olika slag.

Efter familjens återkomst till England, och ytterligare några år passerat förbi, har minnet av Lord Tolson bleknat något och fröken Forster känner sig åter redo att i någon mån möta omvärlden med tillförsikt. Hon tänker sig numera att det kanske ändå är så att det åter kommer att uppenbara sig en man som kan vinna hennes hjärta.

Hennes bror -Överste Forster har bett henne att göra honom sällskap på den nya kommenderingsorten för att vara ett trevligt och kultiverat sällskap åt hans unga hustru.

(Tillsatt: Lotta P)

 

Kapten Carter är chef för den skvadron av 7e husarregementet (Queens Own), som nyligen blivit kommenderad att förstärka milisregementet i Meryton. Han har tjänstgjort under Överste Forster när denne var major, och de delar diverse upplevelser från kriget i Spanien. Kaptenen har kommit att bli god vän med Löjtnant Wickham och försöker övertala denne att köpa en officersfullmakt vid husarerna istället. De är mycket förtroliga med varandra och avslöjar inte varandras hemligheter. Kapten Carter har märkt att Wickham kanske är lite väl förtjust i att leva över sina tillgångar och att föra ett utsvävande liv med allt vad det innebär med spel och dobbel samt vin, kvinnor och sång men ser det inte som ett större hinder för vänskapen. Träiga tråkmånsar är bland det värsta kaptenen vet.

Kapten Carter är en social person som vet att utnyttja det sociala spelet till sin egen fördel. En glad fest är aldrig fel för en rask husar. Kaptenen är yngre son i en välbeställd lågadlig familj och har inte behövt bekymra sig för det ekonomiska i någon större grad då hans gamle far är välvilligt inställd till hans val av en militär karriär vid kavalleriet och gärna har sträckt ut ett gyllene handslag vid lämpliga tillfällen. Även om kaptenen Carter utåt sett kan verka som en tursam vildhjärna så är han innerst inne en hederlig person som dessutom har en konstnärlig ådra. Sin militära uppgift tar han på allra största allvar, och han ser på sin nuvarande uppgift som ett mellanspel och bearbetar sina överordnade för att bli förflyttad till den del av regementet som fortfarande tjänstgör i Spanien. Han är fortfarande ogift. En av de sju överlevande från HMS Dispatch's förlisning när regementet till största delen skickades hem från Spanien.

(Tillsatt: Anna J)

 

Löjtnant Denny bör föreställa 20-30 år. Detta är en lättsam och glad person som dras till unga och flamsiga flickor som Harriet Forster, Lydia och Kitty Bennet. Han är mycket snäll och charmig och arbetar sig uppåt i militären genom flit och pålitlighet.

(Tillsatt: Jonas E)

 

Miss Isabella Thorpe är en gladlynt, kvick och attraktiv ung dam, men hennes ytliga och egocentriska karaktär gör att hon har svårt att behålla sina vänner. Hon lärde känna Catherine Morland och hennes bror James under en vistelse i Bath. James föll för Isabella och de förlovade sig, men när Isabella började flörta med en annan man bröts förlovningen. I och med det bröts också Isabellas och Catherines vänskap på det mest frostiga sätt. Utan vetskap möts de nu igen då Isabella kommit för att hälsa på sin kusin Löjtnant Denny och hans familj. Isabella missar aldrig några nöjen så när det bjuds in till bal med många framstående gäster på Mansfield Park följer hon självklart med. Hon dansar, sjunger och vill gärna ha allas uppmärksamhet och hon drar sig inte för att manipulera sin omgivning för att få det hon vill.

(Tillsatt: Caroline E)

 

 

Kapten Lionel Colbran är en ung och stilig herre som tillsammans med Löjtnant Denny tycker om att dansa och kurtisera med unga damer.

(Tillsatt: Thomas K)