Musiker och tjänstefolk

 

Karaktärerna är hämtade ur böckerna Emma, Mansfield Park, Stolthet och fördom och Övertalning. Alla dessa karaktärer betalar ett reducerat pris på deltagaravgiften då de förväntas spela till balens danser, bjuda på musikunderhållning eller hjälpa till med servering och garderob.

Mrs Martha Norris är syster till Lady Bertram och bör föreställa 30-50 år. Hon anses av många som familjen Bertrams plåga då hon är snål, ogin och orättvis. Hennes avlidna make var präst på Mansfield Parks prästgård, sedan han dog har hon fått flytta in i ett något mindre hus i byn. Men hon ägnar det mesta av sin tid på Mansfield Park och driver hushållet där i mångt och mycket. Hon tar ofta på sig en offerroll och ser sig själv som underlägsen sin systers familj. Därmed anser hon att Fanny Price borde ha en ännu lägre status i familjen och behandlar henne därefter, hon uttrycker tydligt att hon anser det mycket opassande med en bal till Fannys ära. Hon kommer vara ansvarig för tjänstefolket under balen och se till så att alla gäster har allt de behöver. (Från boken Mansfield Park)

(Tillsatt: Astrid R)

Mrs Sarah Smith är anställd för att hjälpa Mrs Norris att sköta hushållet på Mansfield Park. Rollen bör föreställa runt 30 år. Hon står över de andra tjänstefolken och är den som styr och ställer även om Mrs Norris alltid har sista ordet i allt. Mrs Smith har en välbeställd bakgrund, hon kom från en fin familj och gick på samma skola som Miss Anne Elliot som ung, de var goda vänner på den tiden. Mrs Smith gifte sig med en hyggligt rik make och var mycket lycklig med honom. Men de två levde alltid över sina tillgångar och när han dog i en olycka lämnade han sin fru alldeles ruinerad. Det enda hon hade kvar var mark i Västindien men affärerna där var i sådan röra att det inte genererade en inkomst. Mr Smiths goda vän som skulle förvalta testamentet åt henne gjorde inte sin plikt utan lämnade Mrs Smith på bar backe. Tack var sin goda vän Mrs Norris kunde hon då få anställning på Mansfield Park för att klara sitt uppehälle. Mrs Smith är en glad och optimistisk dam som trots sin olycka är nöjd med sitt liv. Hon trivs på Mansfield Park och tycker bra om familjen. Hennes enda last är att hon är lite väl förtjust i skvaller och rykten och lyssnar mer än gärna när Mrs Norris berättar om de unga i familjens kärlekshistorier och skandaler. Mrs Smith är en begåvad kvinna som musicerar mycket, som extrainkomst har hon börjat ge fiollektioner till damerna i trakten, bland annat till systrarna Bennet. (Från boken Övertalning)

(Tillsatt: Sabina H)

Mr Robert Martin är den äldsta sonen till en rik bonde i trakten och bör föreställa 17-30 år. Han har stort förtroende för Mr George Knightley och står honom nära. Mr Knightley ser Mr Martin ”nästan” som en gentleman. Mr Martin är en av musikerna på festen då han är känd i trakten för sin musikaliska talang. Han brukar i vanliga fall inte uppträda på baler så som denna, men det verkar som om han har en särskild anledning till att ha tackat ja denna gång... (från boken Emma)

(Ej tillsatt)

 


Miss Ann Martin är Mr Robert Martins yngre syster och bör föreställa 15-25 år. Hon har följt med sin bror på balen för att stötta honom då han ska spela till danserna. Hon är tyvärr inte tillräckligt fin för att ha fått en inbjudan och har därför istället bett att få hjälpa till med serveringen. Hon är mycket god vän med Fanny Price vilket är ytterligare en anledning till att komma till balen då hennes vän debuterar. Fanny har hälsat på familjen Martin när de var yngre då de bor i närheten av Mansfield Park. Mrs Norris uppmuntrade Fanny att åka dit för sin hälsas skull. Miss Martin är nu oroad över att hennes goda vän ska förändras när hon får debutera och att hon inte längre kommer vara tillräckligt fin för vänskapen. Miss Martin har även gått i samma skola som Harriet Smith, de var tidigare också goda vänner men verkar inte umgås mycket sedan Harriet har börjat stå Emma Woodhouse nära. (från boken Emma)

(Tillsatt: Tuva T)

 

Mrs Esther Hill är egentligen Mrs Bennets kammarjungfru och bör föreställa mellan 20-60 år. Hon står mycket högt i Mrs Bennets ögon som en lojal tjänarinna, och Mrs Bennet anser sig inte klara sig utan henne en sekund. Därmed har Mrs Bennet övertalat Mrs Norris att hon måste få låna ut Mrs Hill till Mansfield Park under kvällen. Dock får Mrs Hill inte mycket tid över för annat under kvällen än att springa ärenden åt familjen Bennet och stödja Mrs Bennet när hon blir upprörd. Som person är Mrs Hill glad, pratsam och lojal gentemot familjen Bennet. Hon har höga tankar om alla i familjen med pratar ändock allt för ofta om sin oroa över systrarna Bennets framtid, ibland kanske hon säger lite mer än vad sig bör. Mrs Hill är en ordningsam kvinna som gärna rättar till andras kläder om hon ser något fel, oavsett vad som händer runt omkring. (Från boken Stolthet och fördom)

(Tillsatt: Gudrun S)

 

Jemima Waters är en ung tjänsteflickaMansfield Park. Jemima är expert på att se mycket upptagen ut hela tiden fast hon i själva verket inte får mycket gjort alls. Hon föredrar att springa runt i Meryton med sina väninnor och titta på unga män och fnissa. Jemima är trots detta en skärpt flicka och har lärt sig alla knep på gården och vem man ska akta sig för och vem som kan manipuleras. Hon snappar lätt upp allt skvaller och alla hemligheter kring familjen Bertram så vill man veta något är det Jemima man bör vända sig till. Dock har Jemima stor respekt för Mrs Norris då hon vet att Mrs Norris inte tål lathet eller undanflykter och är snabb på att straffa. Det är även Mrs Norris som bestämmer om någon av tjänstefolketMansfield Park ska få gå, Lady Bertram litar till fullo på Mrs Norris auktoritet i denna fråga. Därmed har Jemima lågt hopp om att kunna smita ifrån allt arbete på balen eftersom det är Mrs Norris som bestämmer där, men hon hoppas på att kunna flirta och dansa lite hon med...

(Tillsatt: Matilda B)

Winifred Landon är barnen i familjen Bertrams gamla sköterska. Hon är en mycket trogen och varm kvinna som känner barnen Bertram och Fanny Price utan och innan. Bara hon tänker på att även unga Fanny nu ska presenteras i sällskapslivet får hon tårar i ögonen. Då Lady Bertram inte alltid varit en så närvarande mor har Winifred fått ta den rollen i barnen Bertrams liv. När de är ledsna eller har bekymmer är det alltid Winifred de vänder sig till. Hon är mycket tillgiven och skulle aldrig svika deras förtroende.

(Ej tillsatt)

Betty är 12 år och är John och Isabella Knightleys barnflicka.

(Tillsatt: Henny B)

Molly O'Brien är en tjänsteflickaMansfield Park. Hon är nogrann och plikttrogen i arbetet men ett elakt rykte har börjat cirkulera att hon har något olämpligt för sig med en av de fina herrarna i huset.

(Tillsatt: My D)

Ett eller flera tjänstefolk. Vi behöver ha några tjänstefolksrollerlajvet. Det kommer inte bli mycket arbete då vi får catering av Skärholmens gård, endast lite servering av mat och dryck. Det kommer även att anordnas en mindre dans för tjänstefolk, musiker och några övriga roller i ett sidorum. Dessa roller skrivs efter önskemål, det kommer även att skickas gedigna intriger med både varandra och de övriga gästerna på balen för att kunna lajva ordentligt om man vill.

(Ej tillsatta)

En eller flera musiker. Vi kommer behöva ytterligare musiker, antingen kan du välja valfri roll och lägga till musikbegåvning så att du kan spela till danserna eller så skriver du själv eller vi en helt ny roll.

(Ej tillsatta)